Kymmenen tikkua laudalla

10 tikkua laudalla leikissä valitaan yksi etsijä – esimerkiksi äiti sopii usein tähän tehtävään hyvin. Muut leikkijät menevät piiloon. Aluksi tarvitaan lauta, joka asetetaan esimerkiksi kiven päälle. Laudan päälle asetetaan kymmenen isohkoa tikkua tai keppiä. Yksi leikkijöistä ponkaisee laudan jalallaan niin, että tikut lentelevät mahdollisimman pitkälle. Muut leikkijät juoksevat piiloon sillä aikaa kun etsijä kerää tikut takaisin laudalle. Kun kaikki tikut ovat paikallaan, hän huutaa “10 tikkua laudalla!”. Heti sen jälkeen hän saa alkaa etsiä muita leikkijöitä.

Kun etsijä löytää jonkun leikkijän, hänen tulee juosta laudan luo, asettaa jalka laudan päälle ja huutaa kuka on nähty, esim “Mikko nähty!”. Tällöin piilossa olijan tulee tulla pois piilosta odottamaan muiden löytymistä. Mikko voi paljastuessaan kuitenkin yrittää myös juosta ennen etsijää laudan luokse ja huutaa “Omat nimet kirjoissa!”, jolloin hän on loppukierroksen ajan turvassa ja voi jäädä odottamaan muiden löytymistä.

Toiset leikkijät voivat yrittää pelastaa löytyneet leikkijät juoksemalla laudan luo ennen etsijää ja polkaista laudan uudestaan niin että tikut lentävät ympäriinsä. Tällöin kaikkien tulee piiloutua uudestaan ja etsijän pitää kerätä taas tikut ja aloittaa etsinnät alusta.